Gå til indhold
©  Foto:

Sommerudstillingen Masnedøfort

Sommerudstillingen afholdes i perioden 25. juni til 7. august 2022

Masnedøfort er opført i årene 1912–15 for at sikre forbindelsen mellem Sjælland og Lolland-Falster. Indtil 1923 var fortet bemandet med 225 artellerister. Fra 1932 kom fortet under Søværnets Kystdefension, indtil tyske faldskærms­tropper erobrede fortet den 9. april 1940 – i øvrigt verdenshistoriens første landsætning af faldskærms­tropper.

Tyskerne havde således under hele Anden Verdenskrig kommandoen over Masnedøfort, som efterfølgende bl.a. har været straffe- og isolationslejr for kriminelle flygtninge og hemmeligt minedepot.

I 1974 blev Masnedøfort købt af Vordingborg Kommune, i 1995 bliver det fredet som nationalt fortidsminde og huser i dag hjemmeværnsgård, teater, rockkoncerter – samt fra 1997 den årlige Sommerudstilling med professionelle billedkunstnere, oprindeligt initieret af BKF Storstrøms Region i samarbejde med Kommunen. 

Alle kunstnere på de første Sommerudstillinger var lokale medlemmer af BKF (Billedkunstnernes Forbund). I dag inviteres også gæsteudstillere fra det øvrige Danmark og fra udlandet, hyppigst fra Tyskland, ligesom der arrangeres tema-/særudstillinger, koncerter, forfatteraftner o.lign. i udstillingsperioden. 

Årets deltagere og arrangementer kan ses på hjemmesiden www.sommerudstillingen.dk, hvor der også findes oversigt over samt billeder og film fra de tidligere udstillinger, helt fra den første i 1997 og frem til i dag. Det praktiske arbejde med Sommerudstillingen, der typisk finder sted fra slutningen af juni til begyndelsen af august, varetages af en arbejdsgruppe, formelt organiseret i en forening, der udgøres af nuværende og tidligere udstillere på Sommerudstillingen.

Det er normalt kun muligt at komme ind i fortet i Sommerudstillingens åbningstid eller ved andre arrangementer med offentlig adgang (typisk skal der betales entré). Til de udendørs områder omkring fortet er der fri adgang alle dage hele året.

Share your wonders: