skip_to_main_content
SydkystDanmark

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Danmarks største krigshemmelighed

Under Den Kolde Krig var Stevnsfort en hemmelig brik i Danmarks og NATO’s forsvar. Halvøen Stevns ville ligge i allerforreste frontlinje, hvis der udbrød krig mellem øst og vest. Derfor byggede man Stevnsfort, og i 40 år var man her døgnet rundt klar til krig. 

I dag kan du opleve det atomsikre fort, som det så ud dengang, da krigen var tættest på. Ethvert besøg på fortet er en ny og særlig oplevelse, når du i selskab med en af museets 20 engagerede og forskellige guider får nærværende og levende fortællinger om den allestedsnærværende krig i en unik og autentisk ramme. 

På en guidet tur kan du se kanonerne, de andre installationer i terrænet og det underjordiske fort, der består af 1,7 km lange gange 18 meter under jorden. 

På egen hånd kan du udforske fortets terræn, se film i museumsbiografen og se museets udstilling om Den Kolde Krig.

3 hurtige om Stevnsfortet

1. Stevnsfortet var samlingspunkt for en telefonisk landlinje mellem Rusland og Det Hvide Hus. Linjen eksisterer fysisk stadig, men bruges ikke længere.

2. I 1958 testede man første gang selvkørende lastbiler på Stevnsfortet. USA tester selvkørende lastbiler for første gang i 2016. 

3. Russerne holder stadig øje med om der er aktivitet på Stevnsfortet, eftersom det kun er 16 år siden det blev nedlagt. 

 

Hør mere om disse historier, og mange andre, når du kommer på guidet tur på Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

Yderligere information kan findes på www.kalklandet.dk eller på mail stevnsfort@oesm.dk