SydkystDanmark
Stevns Klint Gammel Højerup Kirke

Stevns Klint UNESCO Verdensarv

På Sydsjælland tårner Stevns Klint sig 41 meter op over havets overflade og er ubetinget områdets turistmæssige fyrtårn. I klinten ses tydelige lag af fiskeler, der fortæller om en af de værste katastrofer i Jordens historie.

Når du besøger Stevns Klint oplever du historien om voldsomme begivenheder på tætteste hold – fra dinosaurernes uddøen til atomtruslen under Den Kolde Krig - men du møder også historien om hvor heldige vi er. 

Stevns Klint blev i 2014 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, og kom dermed i selskab med nogle af verdens mest betydningsfulde og unikke attraktioner. Her er med andre ord tale om en attraktion, som du bare ikke må gå glip af.  

Stevns Klint

Oplev Stevns Klint UNESCO Verdensarv

Når Stevns Klint er blevet optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, skyldes det først og fremmest de tynde lag af fiskeler, der tydeligt kan ses i klinten, og som dokumenterer det meteornedslag, der for mere end 66 mio. år siden blandt andet medførte dinosaurernes uddøen.

Meteornedslaget havde en masseødelæggende global effekt på Jorden, og man skønner at kun ca. 40% af alle Jordens dyr og planter overlevede katastrofen. Alt dette kan forskere udlede ved at studere laget af fiskeler i Stevns Klint, der indeholder store mængder af det sjældne grundstof iridium, som netop stammer fra asteroiden, der kolliderede med Jorden. 

Surf Stevns Klint

Det var altså noget af en katastrofe, der ramte Jorden dengang, men heldigvis viser de gullighvide kalklag, der også kan ses i Stevns Klint, at livet vendte stærkt tilbage til planeten. Så selvom fortællingerne om undergang lurer i kalklagene, så er vi her endnu - ligesom klinten - heldigvis.

Vil du vide mere om historien og naturen på Stevns Klint, kan du med fordel booke en tur med Klintetours.
Vil du hellere opleve den smukke klint fra vandsiden, tilbyder Klintens Boattours en 2 timers sejltur. 

Tre spændende fakta om Stevns Klint

1. Klinten består af fire lag: Nederst det bløde kridt, herover ligger fiskeleret, så kommer den hårde kalk og øverst ses spor fra sidste istid.

2. Helt op til 1900-tallet blev der savet bryozokalk ud af Stevns Klint, som blev brugt som byggemateriale. Dette materiale kendes i dag som limsten.

3. Klinten er ca. 65 til 71 millioner år gammel. 

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Højerup Bygade

Koordinater

Længdegrad : 12.445364

Breddegrad : 55.27881

Max 30 minutter fra Stevns Klint

Liste
Kort