Faxe Kalkbrud

Faxe Kalkbrud

Foto: Tage Klee
Attraktioner
Naturområder
Adresse

Faxe kalkbrud

4640 Faxe

Kontakt

E-mail:geomuseum@oesm.dk

Faxe Kalkbrud ligger lige øst for Faxe by. Når du går ned i kalkbruddet, befinder du dig på bunden af et 63 millioner år gammelt hav. Her svømmede hajer, krokodiller og blæksprutter rundt mellem smukke koral­ler.

Det er dem, som sammen med havets mange andre dyr og planteorganismer, har dannet kalken. Koraller, hajtænder, krabbe­skjolde og muslingeskaller er nogle af de mange forsteninger, kalken indeholder. Kalken er også brugt som byggemateriale gen­nem mange hundrede år.

I gamle dage foregik kalkbrydningen ved, at bønderne gravede mindre kalkkuler, som blev kastet til igen, når brydningen var færdig. Først i midten af 1800-tallet blev der oprettet et blivende brud ejet af godserne Vemmetofte, Bregentved, Rosendal og Gavnø.

I år 1900 arbejdede 200 stenbrydere i kalkbruddet. En stenbryder kom typisk selv fra en sten-bryderfamilie. Han startede sit arbejdsliv med at tjene på en gård, men begyndte at arbejde i bruddet, når han blev gift. Med lidt held og dygtighed havde han i 40-50 års alderen opspa­ret nok penge til at købe et husmandssted.

Færden i kalkbruddet: Tag sko på med solide såler. Vil du finde fossiler, er hammer og mejsel (kan lejes på Geomuseum Faxe og Faxe Vandrerhjem) gode hjælpemidler. Kravl ikke op på kalkbunkerne, som kan skride og hold afstand til arbejd­ende maskiner. Solen kan være meget skarp, så husk altid at medbringe vand, solcreme, solbriller eller en hat, når du går tur i kalkbruddet.

Adresse

Faxe kalkbrud

4640 Faxe

Facilities

Informationstavle

Naturvejlederture

Parkeringsplads for busser

Johanneskors

Kalkbrud

Følg på:

Sidst opdateret af
Destination SydkystDanmark