©  Foto:

Psykiatriske Museum Oringe

I 1858 blev Østifternes Sindssygeanstalt, også kendt som Oringe, indviet. Sindssygeanstalten blev tegnet af arkitekt Michael Gottlieb Bindesbøll, og blev placeret på halvøen Oringe, som var udvalgt for at man kunne være lidt isoleret fra omverden.

Til start blev anstalten bygget til 120 helbredelige patienter, dette blev dog i 1868 udvidet til hele 400 patienter, og nu var det også for uhelbredelige. Overlægen på daværende tidspunkt, Hans Peter Jensen mente at man skulle undgå isolation og tvangsmidler, patienterne skulle derimod have ro og skulle blive i sengen indtil man kunne se en bedring. Dette krævede meget opsyn og kyndig pleje.

Man anlagde parken omkring Oringe for at give patienterne en bedre livskvalitet og nogle skønne omgivelser. 

I 1888 besluttede man at det primært var borgere fra Sjælland og Lolland-Falster der skulle bruge anstalten. Ved århundredskiftet var man helt oppe på 500 patienter, og derfor blev der på samme tid også bygget til. I 2001 blev Oringe nedlagt som hospital og fungerer i dag som driftspsykiatri under Region Sjælland. 

Det er i dag muligt at besøge det Psykiatriske Museum Oringe som bliver drevet af ”Museumsforeningen Oringe”.  På 2. sal i nogle af de tidligere sengeafdelinger i de smukke gamle bygninger kan man i dag opleve museet. Det er muligt at se ting fra tiden som Sindssygeanstalt, blandt andet uniformer, møbler, apparater mm. Det er også muligt at få en guidet tur på både museet.