SydkystDanmark
Natur ved Susåen Næstved

Susåen

Susåen, der er Danmarks femte største å og Sjællands mest vandrige åsystem, har sit udspring syd for Rønnede og snor sig forbi Herlufsholm Kostskole og igennem Næstved, inden den løber ud i Karrebæksminde Bugt. Åen er hjem for mange specielle planter og dyr.  

 

Susåen, der blev dannet for mere end 15.000 år siden, snor sig smukt igennem det Midt- og Sydsjællandske landskab, hvor den blandt passerer Rønnede, Gisselfeld, Haslev, Ringsted og Sorø, inden den når til Næstved og løber ud i Næstved Kanal og videre til Karrebæksminde Bugt. På sin vej løber åen også igennem Danmarks første naturpark, nemlig Tystrup-Bavelse-søerne. 

Kano på Susåen

Historisk vigtig

Susåen har gennem århundrede fungeret som transportvej og dens vigtighed er beskrevet i dokumenter helt tilbage fra middelalderen. Dengang fungerede åen som transportvej for pramme af enhver slags. Mellem 1930 og 1937 blev kanalen i Næstved bygget, der forbinder Næstved og Karrebæksminde Bugt. Hertil blev også etableret en havn, som skulle sikre fragten fra Karrebæksminde til Næstved. 

Kanosejlads og naturbeskyttelse

Susåen er et populært sted for b.la. kanosejlads men for at beskytte plante- og dyrelivet, er al sejlads på åen reguleret, og man skal derfor have tilladelse i form af en særlig nummerplade for at kunne sejle på åen. Hvis du lejer en kano hos en af områdets fire kanoudlejere, har den allerede en nummerplade på, men hvis du medbringer din egen kano, skal du sørge for at leje en nummerplade. Læs mere om kano på Susåen.

Suså Havn Næstved

Med årene er åens vigtighed som transportvej forsvundet, og den fungerer nu udelukkende som rekreativt naturområde. Susåen og den omkringliggende natur er fuld af fisk, mange forskellige landdyr og en enestående flora. Blandt andet kan I være heldige at spotte isfuglen langs åen. 

Tre interessante fakta om Susåen

1. Susåen er hjemsted for omkring 20 fiskearter, herunder aborrer, gedder og ål

2. På bunden af Susåen lever den tykskallede malermusling, der kun findes tre steder i hele Danmark 

3. Susåen løber helt ind i Næstved Centrum og fortsætter i rør under vejen direkte ud i havnebassinet

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Egevej

4700

Koordinater

Længdegrad : 11.75129

Breddegrad : 55.237671

Max 30 minutter fra Susåen

Liste
Kort