SydkystDanmark
Nyord Svaler

Nyord

Snyd ikke jer selv for et besøg på den lille bilfrie ø, Nyord, hvor I kan opleve det ægte bekymringsfrie ø-liv. Den 5 km² store ø ligger nord for Møn og består af et stort naturreservat samt den charmerende landsby af samme navn som øen. Her hersker en stemning af ro, hygge og idyl.

Nyord er en helt speciel oplevelse - det vil du høre fra alle, der har besøgt den lille ø. Efter turen over den ensporede dæmningen fra Møn er Nyord Enge Naturreservat det første du støder på. Engene er hjemsted for et meget rigt plante- og fugleliv og kendes som et af de bedste levesteder for vade- og svømmefugle i Danmark. Fuglelivet kan studeres fra fugletårnet ved landevejen midt på engene. Midt på engene findes også det lille udkigshus Møllestangen fra 1882, som blev brugt til at kigge efter skibene. I dag er det kendt som Danmarks mindste museum og indeholder historien om lodsernes arbejde og lidt om Nyords historie.

Lodshuset Møllestangen på Nyord

Whisky i løsvægt

Et besøg i Noorbohandelen

Når du har passeret naturreservatet kommer du ind til Nyord By og en lille parkeringsplads. Her skal bilen stilles, for Nyord er en bilfri ø, så resten af besøget skal foregå til fods. Efter en kort spadseretur på ca. 100 m fra parkeringspladsen støder du på Noorbohandelen, som er en attraktion i sig selv. Den lille butik sælger whisky og anden spiritus i løsvægt, som du vælger selv fra den store whiskyvæg. Måske køber du også lokalt producerede fødevarer som sennep med jordbærsmag fra Nyord Sennepsmølle, der ligger lige i baghaven. 

Noorbohandelen whisky

Det virker reelt på noorboerne - sådan hedder de lokale beboere på Nyord - som om de lever et bekymringsfrit ø-liv. Om det skyldes naturen, freden, bil-forbuddet eller whiskyen vurderer du selv. Nedenfor har vi samlet nogle af de mange oplevelsesmuligheder, hvor du helt sikkert selv kan fornemme den idylliske ø-stemning på Nyord.