SydkystDanmark

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

I allerforreste frontlinje lå Stevnsfortet - Danmarks og NATOs hemmelige brik i forsvaret under Den Kolde Krig. En historie som du måske husker, men ikke kender! Besøg Koldkrigsmuseet på Sydsjælland. 

I 40 år var man klar på Stevnsfortet, hvis der skulle udbryde krig mellem øst og vest. Vi skal ikke længere tilbage end år 2000, hvor Stevnsfortet stadig var bemandet. Stedet blev efterladt fra den ene dag til den anden. 

Danmarks største krigshemmelighed

Koldkrigsmuseum Stevnsfort er en del af Østsjællands Museum. Det underjordiske fort står mere eller mindre som det gjorde, da det blev forladt. Med adgang til kun en lille del af de underjordiske rum kan du komme på en guidet tur 18 meter under jorden. På grund af statshemmeligheder er der endnu ikke fuld adgang til alle fortets rum, kanaler og gange.

Stevnsfortets 1,7 kilometer lange gange er (som de eneste i Danmark) bygget i klippegrund og hugget ud i kalken af Stevns Klint, og er bygget til at modstå atomkrig.

Prøveskydninger der kom lidt for tæt på

To pansertårne var hver udstyret med to kanoner. Disse kanoner havde hver en rækkevidde på 33 km, hvilket betød, at de kunne dække hele Øresund. Det passede nogenlunde med Falsterbo i Sverige, hvor det bemandede fyr, Falsterbo Fyr, stod. Men ikke desto mindre forsøgte man alligevel ved prøveskydninger at ramme tæt ved fyret. En dag, hvor vinden stod helt rigtigt, og med den rette linje og højde på kanonen, kom man så tæt på fyret, at vinduer og døre blev sprængt op, og bemandingen blev blæst omkuld. Der skete heldigvis ikke mere end det, men de ringede dog - noget fortørnede over situationen - og spurgte, hvad pokker der foregik!

Tre interessante facts om Stevnsfortet

1. Stevnsfortet var samlingspunkt for en telefonisk landlinje mellem Rusland og Det Hvide Hus i USA. Linjen eksisterer stadig, men bruges ikke længere.

2. I 1958 testede man første gang selvkørende lastbiler på Stevnsfortet. USA tester selvkørende lastbiler for første gang i 2016. 

3. Russerne holder stadig øje med, om der er aktivitet på Stevnsfortet, eftersom det kun er 19 år siden, det blev nedlagt. 

Hør mere om disse historier, og mange andre, når du kommer på guidet tur på Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Fyrvej

Koordinater

Længdegrad : 12.452214

Breddegrad : 55.289594

Max 30 minutter fra Koldkrigsmuseum Stevnsfort