Fugle på Sydsjælland og Møn

Foto: Gitte Skovgaard Kristensen

I den Sydsjællandske og Mønske natur er der rig mulighed for at møde alskens fugle - lige fra helt almindelige solsorte til de ret så sjældne isfugle. 

Det smukke i detaljen

En tur i SydkystDanmarks smukke natur byder på et sandt overflødighedshorn af farver, former og forfriskende dufte.  

Besøger du Nyord, Møns lille nordlige naboø, i august, vil du helt sikkert bemærke de mange svaler, der hviler ud på de gamle telefonledninger, på deres træk sydpå. Svalerne har gennem mange år brugt Nyord som naturligt stoppested på deres træktur, og da man valgte at grave alle telefonledninger ned i jorden for år tilbage, søgte Nyord-boerne om at bevare nogle af de gamle ledninger og master til glæde for svalerne, hvilket de heldigvis fik lov til. 

Det privatejede Enø Overdrev har siden 1953 været fredet for at bevare områdets særlige natur- og dyreliv. Området er nemlig hjemsted for adskillige yngle- og trækfugle - blandt andet gul vipstjert, pibeanden, krikanden og store skalleslugere. Om vinteren kan man også være heldig at se gæs, bjergirisker, snespurve og i sjældne tilfælde bjerglærkder. 

Havørne, tårnfalke og muser ses også i området. 

Fugle- og udsigtstårne

Næstved og omegn

På Friluftguidens hjemmeside kan du læse om områdets 5 udkigstårne. Et i Næstved by, og resten i yderområderne. Gode muligheder for at se fuglelivet og nyde naturen i naturtro omgivelser.

Besøg også udsigtspunktet på Munkebakken, hvorfra hele Næstved by og store dele af Sydsjælland kan ses.

Ravnstrupsø og naturresevat giver mulighed for at se på fugle- og planteliv i rolige omgivelser.

Stevns

Friluftguiden beskriver 4 udkigstårne på Stevns, 2 ude ved kysten og 2 i området ved Strøby. Udkigstårnene ligger i nærheden af cykel- og vandrestier og gode faciliteter – bl.a. er der shelters og toiletter ved Flagbanken, som ligger helt ude ved Stevns Klint! God mulighed for at overnatte i fantastiske omgivelser og få en utrolig naturoplevelse.

Møn, Bogø og Nyord

Bogø fyr kan anvendes til mange forskellige oplevelser! Oberservationstårn, shelter, ly, madpakketur og meget mere. Her er god adgang og fantastisk flotte udsigter.

På Nyord findes 3 udkigstårne med forskellige faciliteter, men ikke langt fra hinanden. Her er ligeledes plads til overnatning, adgang til toiletfaciliteter og naturligvis den smukke natur med udsigt over Sydsjælland og resten af Nyord.

På den nordlige del af Møn, ved Ulvshalegården, ligger ligeledes et udkigstårn, i nærheden af cykel- og vandrestier og med adgang til isætning af kajak m.m.

Øvrige Sydsjælland

På Avnø ligger naturcenteret af samme navn, og her er rigtig mange muligheder. Få et overblik over Avnø og området omkring – eller book bålhytten med grejbank og udstyr til en masse aktiviteter ved kyst, skov, strandenge og søer.

På Feddets udkigstårn er der monteret en kikkert, samt flere fuglebøger- og plancher, til fri afbenyttelse når der skues ud over landskabet og det smukke hav! Se helt over fjorden til Næbskoven og Præstø by.