Dark Sky på Møn og Nyord

Foto: Per Rasmussen

Tag til Møn eller Nyord, hvor du kan opleve fænomenet "Dark Sky" - en nattehimmel helt uden lysforurening, så millioner af stjerner blinker til dig. 

Vil du opleve fænomenet "Dark Sky", så tag til Møns Klint, hvor lysforureningen er lig nul. Oplevelsen, hvor millioner af stjerner lyser på himlen og spejler sig i havet 128 m under dig, er intet mindre en magisk. Lige netop det her - det kan yoga eller anden mindfulness ikke hamle op med. Dark Sky er simpelthen wellness for krop, sjæl og sind, så slap af og nyd øjeblikket. Nyd din tilstedeværelse lige netop her!   

Hvor og hvornår kan jeg opleve Dark Sky?

Møn og Nyord er nogle af de få steder i Danmark, hvor det er muligt at opleve fænomenet "Dark Sky", og netop derfor er der en gruppe lokale ildsjæle, der gør alt, hvad de kan for at formidle omkring fænomenet og gøre oplevelsen tilgængelig for alle. 

Muligheden for at opleve Dark Sky er helt klart størst fra september til marts, hvor der er mange mørke timer.  

I brochuren her kan du både finde nyttige tips til Dark Sky-oplevelsen og se et kort, der viser de bedste steder for en Dark Sky-oplevelse. 

I kan også tage med de dygtige guider fx Naturguide MønStillevandring og Strågården Nyord eller kom med på Dark Sky Stjernesafari og se stjernehimmelen på en ny og helt unik måde!

7 imponerende stjernespots i Dark Sky Park

Foto: Tom Axelsen

Hvad er Dark Sky egentlig?

Dark Sky er faktisk to ting!

1) Et fænomen, der dækker over områder, hvor de rette forhold gør sig gældende - heriblandt minimal lysforurening, hvorfor det vil være muligt at se en helt klar og tydelig stjernehimmel. De smukkeste stjerner vil pryde himlen, og det vil være muligt at se Mælkevejen i disse områder. 

2) En forening, eller faktisk flere foreninger, der arbejder sammen om et fælles mål: At bevare stjernehimlen for nutidige og fremtidige generationer. Behovet er opstået efter, at der er kommet stor fokus på lysforurening på verdensplan. Uundgåeligt vil mange sikkert mene, men ikke desto mindre muligt at holde nede på et niveau i visse områder, hvor det stadig vil være muligt at bevare den naturlige nattehimmel. 

Vil du vide mere om Dark Sky på Møn og Nyord, så klik her.
Eller vil du vide mere om den internationale Dark Sky organisation, så klik her

Tre interessante fakta om Dark Sky

1. Dark Sky refererer til en verdensomspændende indsats for at reducere lysforurening, da de fleste byer har så mange lys på alle døgnets timer, at det ikke er muligt at se stjernehimlen. Faktisk er 80% af verden lysforurenet!

2. Lyset man ser fra en blinkende stjerne har blinket for flere tusind år siden, hvilket betyder, at de blinkende stjerner er som at se tilbage i tiden! 

3. Dark Sky Park findes 44 steder i verden, hvoraf 9 er i Europa, men Møn og Nyord er det første område i verden, som både er udnævnt til Dark Sky Community og Dark Sky Park

Liste
Kort