Oplev Stevns Klint UNESCO Verdensarv

Stevns Klint blev i 2014 optaget på UNESCOs verdensarvliste, og kom dermed i kategori med nationalparker, middelalderbyer og andre historiske naturområder, monumenter m.m.

Hovedårsagen til at Stevns Klint blev optaget på UNESCOs liste, var faktisk et tyndt lag af fiskeler, som kan ses i klinten. Dette skyldes, at netop dette lag ler kan dokumentre jordens historie - heriblandt det store meteornedslag for 66 mio. år siden, der medførste dinosaurernes uddøen.

Denne masseødelæggelse havde global, katastrofal indflydelse og kun ca. 40 % af alle jordens dyr og planter overlevede katastrofen – og det fortæller det gullighvide kalklag over fiskeleret faktisk om. Fiskeleret indeholder nemlig store mængder af det sjældne grundstof iridium, som netop stammer fra den asteroide, som ramte Jorden for 66 millioner år siden – lige på det tidspunkt hvor dinosaurerne uddøde. 

Det var altså noget af en krise Jorden kom i dengang, men vi mennesker er tydelige tegn på, hvor stærkt livet er. Efter et kort pusterum i Jordens historie, viser de gullighvide kalklag i Stevns Klint nemlig at livet kom stærkt tilbage! 

Stevns Klint er det bedste sted i verden at opleve den dramatiske historie, fordi tegnene på meteornedslaget og de store ændringer herefter er så tydelige ved klinten.

 

De 7 bedste steder ved Stevns Klint

Den 22 km lange vandrerute Trampestien bugter sig langs Stevns Klint. Her er der masser af gode muligheder og spændende ting at se og opleve. 

Vi har samlet syv af de bedste oplevelser, som du kan møde på din vej her: 

Del denne side

Hvad er fiskeler egentlig?

Fiskeler er det tydeligste tegn på det meteornedslag, der udryddede mere end halvdelen af Jordens dyr og planter for 66 mio. år siden.

Det ses som de mørke streger, der deler den øverste og nederste del af Stevns Klint - men det er ikke alle steder på klinten, at fiskeleret kan ses, fordi den nederste del af klinten nogle steder ligger skjult under havets overflade.

fiskeler ved stevns klint

Oplev Stevns Klint til fods

Langs Stevns Klint kan du følge den 22 km lange Trampesti, som tager dig igennem de bedste steder! 

Trampestien