Cykelturist

Enestående natur og mere end 600 km kyst

På en ferie i SydkystDanmark har i Danmarks længste kyststrækning at boltre jer på. Mere end 600 km er der at gøre godt med, her er mange muligheder for at nyde ferien både ved, i og på havet.

Vordingborg Kommune, der er med i SydkystDanmark-samarbejdet, er den kommune i Danmark, der har den længste kyst - nemlig 385 km, når det hele tælles med. Men samarbejdet består af tre andre kystnære kommuner, så her er med andre ord mere end kyst nok til alle. Den lange kyst varierer fra indbydende sandstrande, fx den super børnevenlige strand på Feddet til de kridhvide, imponerende kridtklinter på Møn, der er Danmarks mest populære naturattraktion. Og også klinten på Stevns, der i 2014 blev udnævnt som UNESCO verdensarv, er et kapitel for sig, for ingen andre steder i verden ses beviset på Jordens sammenstød med en astoide for 66 millioner år siden så tydeligt som her. 

Den østlige side af Sydsjælland er domineret af den skovbeklædte halvø Feddet, der næsten lukker af for indsejlingen til Præstø Fjord. Det samme gør sig gældende på vestsiden af Sydsjælland, hvor de to småøer Enø og Dybsø næsten spærrer af for indsejlingen til de bagvedliggende fjorde, Karrebæk Fjord og Dybsø Fjord. Men ellers er det den 15 km lange Knudshoved Odde, der dominerer landskabet i vest.

Sydsjællands og Møns utallige vige, bugter og odder og de mange småøer og holme, gør området pefekt for sejlere af næsten enhver art. For lystsejlere er der aldrig langt til nærmset lystbådehavn og kajakroere kan næsten altid finde et farvand med læ og stille vand. For landkrabber giver de lange og varierede kyststrækninger perfekte vandremuligheder, fx ad Trampestien, der løber på toppen af Stevns Klint og gør det muligt at vandre de næsten 21 km, der er mellem Rødvig og Bøgeskov Havn - en fantastisk tur med mange storslåede udsigter udover Østersøen.

Men også cyklende kan glæde sig. Langturscyklister kan følge Berlin-København-ruten, der stort set følger Falsters, Møns og Sjællands østkyst hele vejen til København, mens mindre ambitiøse cyklister kan indtage en af de mange skiltede Panorama-cykelruter, der ligger som sløjfer på Berlin-København-ruten. 

 

   

Del denne side