jul-bagning-juleopskrifter-julebagning-opskrifter-sydsjaelland-moen

De bedste juleopskrifter

Sydsjælland og Møns gastronomiske aktører og lokale indbyggere giver deres bud på egnsretter og opskrifter hen over julen, som kan inspirere dig og andre til at eksperimentere med spændende opskrifter.

Brunkager, kaffelikør og bidesild - noget de fleste forbinder med julen! Opskrift på disse og flere andre juleopskrifter kan du finde her på siden, samt forslag til julemiddagen og meget mere. 

Peberkagen, som er den overordnede betegnelse for pebernødder, brunkager og honningkager, er en af de ældste madvarer der kan dateres i Danmark. Helt tilbage i 1400-tallet kan disse opskrifter forefindes. Opskriften har stort set været den samme lige siden - kun udformningen af kagerne har været forskellige. 
Vi har fundet frem til en opskrift på brune kager fra 1920, fundet ved Lægeboligen Hårlev. Se link i højre side.

Kaffelikør, er en opskrift der kræver god forberedelsestid (læs: en måned!). Kaffelikøren skal nemlig stå og 'trække' eller sætte sig i længere tid, for at smagsstofferne kan udvikle sig i likøren. 
Likør blev fremstillet allerede tilbage i det 13. århundrede i Italien, men også især af munke fra karteuserordenen og benediktinerne (til fremstilling af urtemedicin). Se link i højre side.

Bidesild, en egnsret fra Møn, Bogø og Nyord nævnes allerede i en kogebog fra 1616. Typisk nydes denne spise med løg og fedtemadder eller stuvede kartofler, men andre foretrækker det med kogte kartofler, creme fraiche og rødløg. Således er der mange måder at nyde bidesild på - egen smag og tradition. Se link i højre side.

Julemiddagen - and eller flæskesteg?

Vi blev nysgerrige på hvad I spiste juleaften, og spurgte derfor ind til hvad menuen stod på hjemme hos de danske familier!
Der var bred enighed om den klassiske julemiddag: and og flæskesteg med hele svineriet. Brune kartofler, hvide kartofler, franske kartofler, rødkål, surt og masser af sovs! Faktisk spiser over halvdelen af de adspurgte denne klassiske julemiddag, og vi er vilde med det! :-)

Men dertil skal det også siges, at der findes mange andre juletraditioner i Danmark hvad angår julemiddagen. En stor del får også gås juelaften, med al det klassiske tilbehør til - og det lyder bestemt heller ikke værst. Vi fik da også et godt råd med på vejen! Gåsen langtidssteges ca. 4,5-5 timer, for det bedste resultat og det sprødeste skind .. mums! :-)

Vegetar? Frygt ej! Vi blev foreslået en dejlig nøddesteg til vegetarerne, hvortil det klassiske tilbehør også passer ganske fint.

Vi bager og prøvesmager så hurtigt vi kan! 

Vi skynder os så godt vi kan med at få opdateret siden med lækre, lokale juleopskrifter. Glæd jer!

Del denne side

Opskrifter på julelækkerier
Opskrift på den lækreste hjemmelavede rødkål til julemiddagen

Til 4 personer:

1000 gr. rå rødkål
50 gr. smør
2 dl. ribssaft (sød koncentreret)
0,25 dl eddike
4 spsk. sukker
Lidt salt

Rødkålen snittes fint.
Smelt fedtstoffet og svits kålen heri. Tilsæt ribssaft og eddike. 
Smag til med sukker og salt.

Læg låget på, og lad kålen koge i 1 time (kortere tid, hvis den ønskes mere sprød) - smag løbende til med salt og sukker, som kålen trækker mere smag. 
Fedt fra anden eller flæskestegen gør kålen blank og giver ekstra smag! 

Tip:
Desto kortere tid rødkålen svitses og koges, desto mere sprød og lækker bliver det færdige resultat! 
Tilsæt saften fra 1 eller flere appelsiner, for at pifte rødkålen lidt op! Kan også serveres med et par små skiver appelsin.  

Jul på Sydsjælland og Møn

Jul på Sydsjælland og Møn

Oplev juleglæden over hele SydkystDanmark! Det bugner med aktiviteter; julepynt, julemarkeder, julebag, juleshopping og ikke mindst masser af muligheder for at finde det helt rigtige juletræ.