Foto: Tage Klee / Per Rasmussen

Dannebrog 800 år – Vordingborg

I SydkystDanmark kan man mærke historiens vingesus og for 800 år siden var Vordingborg centrum for kongens hær og det var herfra man drog ud i verden. Et togt førte til slaget ved Lyndanisse, hvor Dannebrog faldt ned fra himmelen. Den 15. juni 2019 er det 800 år siden og det fejrer vi i Valdemar Sejrs hjemegn, Vordingborg. 

Historien om Dannebrog

De fleste danskere kender historien om at Dannebrog faldt ned fra himlen under et slag i Estland, men viste du, at det var i Vordingborg, at Valdemar Sejr drog ud fra og kom tilbage til med flaget?

Dette skete i 1219, hvor Valdemar Sejr var i krig i Estland, og sagnet fortæller, at netop da Valdemar Sejrs hær var allermest presset faldt Dannebrog ned fra himlen og gav soldaterne styrke til at vinde slaget.

Forinde havde Valdemar Sejr samlet en hær på ca. 15.000 langskibe, som var klar til at sejle ud i Østersøen mod Estland. Slaget forgik i Lyndanisse og sejren blev samtidig begyndelsen på 130 års dansk herredømme i Estland. Valdemar Sejr byggede også en stor borg på stedet for slaget i Lyndanisse, som han kaldte Castrum Dannorum eller Danskerborger, som senere blev til Tallinn. Derfor kan der også ses arkitektoniske ligheder mellem Tallinn og Vordingborg. I nyere tid har Estland og Danmark dog fået et noget mere frederligt forhold til hinanden og er blevet tæt forbundede handels- og samarbejdspartnere. Den 15. juni fejres derfor også i Tallinn b.la. med et stort besøg ag H.K.H. Dronning Magrethe. Derudover fejrer Estland også deres uafhængighedsdag den 15.juni.

Fejring af Dannebrog 800 år i Vordingborg

I det det dalende Dannebrog var årsagens til at Valdemar Sejr kunne vinde slaget i Estland, er den 15. juni en flagdag, kaldet Valdemarsdag. I år hvor Dannebrog runder 800 år, er der en særlig fejring i Vordingborg. HKH Kronprins Frederik er med til at fejre flaget i Vordingborg hvor han bl.a. besøger Danmarks Borgcenter. Derudover byder dagen på masser af aktiviteter for børn med bl.a. historiefortælling, middelalderunderholdning samt flag-tilbud i Vordingborgs hyggelige gågade, som bliver pyntet op af lokale kunstnere og formentlig bliver Danmarks længste kunstudstilling. Der vil allerede fra om fredagen være fejring i byen med Estisk aften og fyrværkeri. Se programmet her.

 

Dannebrog 800 år logo

Besøg også…

Danmarks Borgcenter er med til at danne rammerne for fejringen af flaget og det er oplagt at gå op i Gåsetårnet og se udsigten over havet hvor Valdemar Sejr drog ud og over den festlige by.

Har du børnene med kan de nyde godt af Danmarks Borgcenters mange aktiviteter og gennem hele sommeren være en del af forskellige middelalderlege på borgterrænet eller tage på Ghost Hunt med iPad-guiden i hånden. Skal der flere oplevelser til, er det oplagt at besøge én af disse attraktioner, som findes i nærheden:

Geocenter Møns Klint - Tag den lange trappe ned til stranden ved Møns Klint

BonBon-Land - Oplev en Skide Skæg dag for familien med vind i håret og sug i maven. 

Camp Adventure - Der er også sug i maven i klatreparken, hvor der er trætoopbaner for alle aldre, og mulighed for en tur op i det 45 meter høje Skovtårn over trætoppene. 

Faxe Kalkbrud - Her kan du finde fossiler fra de havdyr som levede i kalkbruddet for 63 millioner år siden. Går du ind på Geomuseum Faxe, kan du finde nogle af de fund som er gjort i Faxe Kalkbrud og leje en hakke og mejsel til at tage med på fossiljagten. 

UNESCO Verdensarv Stevns Klint - er bestemt også et besøg værd for hele familien. Stå f.eks. på kanten af Gl. Højerup Kirke og se fiskeleret som er spor tilbage fra asteroiden som udslettede dinosaurerne.

Del denne side

Vidste du...

At Dannebrog er verdens ældste nationalflag

At den 15. juni er kendt som Valdemars Dag

At der har boet 4 Valdemar’er på borgen i Vordingborg

At det efter sigende var Karl af Rise som greb flaget, det er ham som har lagt navn til Karise

At den røde farve symboliserer rigdom da det var den mest kostbare i Middelalderen

At i 1854 fik det danske folk selv lov til at hejse flaget, før det var det forbeholdt militæret og kongen

I fodsporet på 7 historiske personligheder

Kan du ikke få nok af historiske personligheder som er rodfæstet i SydkystDanmark, kan du udover at følge i de tre Valdemar’ers fodspor på Danmarks Borgcenter også støde på 7 andre steder i SydkystDanmark, som fører tankerne tilbage til en anden tid.

1. Gavnø Slot
Her opførte Dronning Margrethe 1. i starten af 1400-tallet Gavnø Klosterkirke, som i dag er kendt som nordens mest farverige kirkerum.

2. Rønnebæksholm Gods
Her fik N.F.S. Grundtvig sin egen digter-pavillon, Venligheden, men godset er i dag indrettet som kunstudstilling. 

3. Gisselfeld Kloster
HC Andersen fik inspirationen til Den Grimme Ælling ved et besøg på netop dette kloster.

4. Nysø Gods
Det siges at HC Andersen havde en del kontroverser med Thorvaldsen i en tid, hvor de begge var i den hyggelige handelsby Præstø, og på Nysø Gods, hvor man kan besøge Thorvaldsens Samling.

5. Svenskekløften
I 1660erne herskede Gøngehøvdingen i det sydsjællandske og netop i Svenskekløften i Gisselfelds skov gemte svenskerne sig for Gøngehøvdingen.

6. Jungshoved Kirke
Gøngehøvdingen var også på spil på Jungshoved Slot, som i dag er en naturhøj, hvor man kan lære meget mere om Gøngehøvdingens færden i området. Start ved Jungshoved Kirke.

7. Elverhøj
Ved Barup på Stevns ligger der en Elverhøj, hvor Elverkongen ifølge sagnet herskede over Stevns Herred og ingen anden konge havde adgang. Prøv at gå op på højen og se om du kan mærke Elverkongens tilstedeværelse.