koldkrigsmuseum-stevnsfortet-stevns-nato-forsvar-kolde-krig-sydsjaelland

Danmarks største krigshemmelighed

I allerforreste frontlinje lå Stevnsfortet - Danmarks og NATOs hemmelige brik i forsvaret under Den Kolde Krig. En historie som du måske husker, men ikke kender!

I 40 år var man klar på Stevnsfortet, hvis der skulle udbryde krig mellem øst og vest. Vi skal ikke længere tilbage end år 2000, hvor Stevnsfortet stadig var bemandet. Stedet blev efterladt fra den ene dag til den anden. 

Stevnsfortets opholdsrum

Først i 2008 genåbnede stedet som vi kender det i dag. Under navnet Koldkrigsmuseum Stevnsfort, en del af Østsjællands Museum. Det underjordiske fort står mere eller mindre som det gjorde, da det blev forladt. Med adgang til kun en lille del af de underjordiske rum, kan du komme på en guidet tur 18 meter under jorden. Grundet statshemmeligheder er der endnu ikke fuld adgang til fortets rum, kanaler og gange.
De dygtige guider er gode til at fortælle om historien, og give et dybt indblik i krigen og hverdagen herunder. Hvad var det der gjorde det hele så hemmelighedsfuldt?

Fun Fact: Stevnsfortets 1,7 kilometer lange gange er (som de eneste i Danmark) bygget i klippegrund og hugget ud i kalken af Stevns Klint, og er bygget til at modstå atomkrig.

Køjesenge i Stevnsfortet

Prøveskydninger der kom lidt for tæt på

2 pansertårne var hver udstyret med 2 kanoner. Disse kanoner havde hver en rækkevidde på 33 km., hvilket betød at de kunne dække hele Øresund. Det passede nogenlunde med Falsterbo i Sverige, hvor det bemandede fyr; Falsterbo Fyr stod - ca. 34 km. fra Stevnsfortet. Men ikke desto mindre forsøgte man alligevel ved prøveskydninger at ramme tæt ved fyret. En dag hvor vinden stod helt rigtigt, og med den rette linje og højde på kanonen, kom man så tæt på fyret at vinduer og døre blev sprængt op, og bemandingen blev blæst omkuld. Der skete heldigvis ikke mere end det, men de ringede dog - noget fortørnede over situationen - og spurgte hvad pokker der foregik! 

Kanonerne der skød mod Falsterbo - Stevnsfortet

Hør mere om denne historie og de mange andre sjove, spændende og overraskende historier på din guidede tur!

Fun Fact: Stevnsfortet var et teknologisk tilløbsstykke til verdenshistoriens udvikling - blandt andet var man med på den allerførste bølge af el-biler og brugte el-trucks i de underjordiske gange til at fragte skarpe krigsgranater. Følg med i dette og meget mere på Stevnsfortets Facebookside.

Overvågning på Stevnsfortet

Særlige behov eller interesser?

Intet problem. De dygtige folk bag de guidede ture kan tilrettelæge en helt særlig tur til jeres interesser, om så det er teknik, historie eller blot alle de fantastiske oplevelser! 
Der er ligeledes installeret elevator, så selv det underjordiske fort kan tilgås fra en kørestol. 

Udsigt fra Stevnsfortet til Møn

3 hurtige om Stevnsfortet

1. Stevnsfortet var samlingspunkt for en telefonisk landlinje mellem Rusland og Det Hvide Hus. Linjen eksisterer fysisk stadig, men bruges ikke længere.

2. I 1958 testede man første gang selvkørende lastbiler på Stevnsfortet. USA tester selvkørende lastbiler for første gang i 2016. 

3. Russerne holder stadig øje med om der er aktivitet på Stevnsfortet, eftersom det kun er 16 år siden det blev nedlagt. 

Hør mere om disse historier, og mange andre, når du kommer på guidet tur på Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

Del denne side

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Korsnæbsvej 60
4673 Rødvig
+45 5650 2806
Mail: Send den her
www.stevnsfortet.dk

En del af:
www.kalklandet.dk 

Det synes gæsterne om Koldkrigsmuseum Stevnsfort

Koldkrigsmuseum Stevnsfort på TripAdvisor

4,5 i bedømmelse, mener anmelderne!

"Krigsperle i naturskønne rammer"

"Historien som ikke er så fjern endda"

"Et must for et Stevns besøg"