danmarks-borgcenter-vordingborg-middelalder-interaktiv-udstilling-sydsjaelland

Danmarks Borgcenter - Et besøg på landets magtcentral

I hjertet af Vordingborg ligger Danmarks Borgcenter - et minde om middelalderens storhedstid på Sydsjælland, med en moderne fortælling.

I indgangen til det der er Danmarks Borgcenter, møder vi første gang personalet. To unge, søde mennesker som er imødekommende og tager godt imod os. De er snaksalige og har en masse ting på hjertet, når vi står og snakker med dem. Jeg tænker straks at det må være en sjov og interessant hverdag at arbejde sådan et sted. Med alle de mennesker, forskellige mennesker, med forskellige historier, som kommer og besøger museet og borgruinen af den ene eller den anden grund, må der være masser af gode indtryk. 
Den ene medarbejder har kun arbejdet der siden april, men har tilsyneladende allerede oplevet en del sjove og skæve historier!

Hun nævner blandt andet nedenstående, som en historie der gjorde indtryk på hende:
"For en lille måneds tid siden kom en ældre herre på besøg. Tydeligt gangbesværet og oppe i årene, men rundt i udstillingen .. det skulle han! Han fortalte om sin barndom under 2. verdenskrig, hvor han mindedes en god legekammerat som han ofte besøgte i Vordingborg. For nogle måneder siden, var han så begyndt at tænke tilbage til dengang, og besluttede sig for at besøge 'barndommens gader', som han sagde. Det var et nostalgisk øjeblik for ham, og et nostalgisk øjeblik for mig at være på arbejde".

Danmarks Borgcenter - iPad Guide

Udstyret med iPads, gik vi under jorden

Det venlige personale opfordrede os til at leje en iPad, som vi skulle tage med 'under jorden' hvor dele af udstillingen befinder sig. Det var en helt anden museumsoplevelse end vi - i hvert fald jeg - var vant til. På iPad'en medfølger en guide, som fortæller om den udstilling du står og kigger på, og her er spil til børnene og meget mere. Jeg tænkte at det var kanon, og ideelt hvis jeg havde haft mine nevøer og niecer med. Så kunne de have løbet rundt og leget Ghost Hunt på ruinterrænet.
Netop herude på græsarealerne er der spredt nogle containere rundt, hvor man også kan tage sin iPad med og få hele historien.

Gåsetårnet i Vordingborg

I krig med nøglekort

Med et nøglekort som adgang til Gåsetårnet, gik vi over mod det 36 meter høje tårn - det eneste bevarede levn fra middelalderens magtcentral, på nær dele af muren rundt omkring borgen. De gamle, vakkelvorne trapper gav os følelsen af at træde ind i en tidslomme. Med lyden fra et af slagene ved borgen, fik vi følelsen af at stå midt i krigen. På vej op i tårnet fik vi yderligere information om Gåsetårnets funktion i storhedstiden, fra da det blev bygget af Valdemar Atterdag tilbage i 1360'erne. Interessant var det, at læse på et af de opsatte skilte, at Gåsen på toppen af tårnet, faktisk var en hån mod de tyske hansestæder, fordi Valdemar Atterdag ikke anså dem som værende farligere end en flok gæs.

Fun Fact: Gåsen er belagt med 2,5 kg. guld. 

Nærmere toppen er der sat en storskærm op, med en animation der viser hvordan slagene foregik under krigen, og samtidig viser og fortæller hvordan de forskellige maskiner blev brugt, og hvordan soldaterne var trænede. Herunder kan du se en lille smagsprøve:

Udsigten fra toppen af Gåsetårnet er fantastisk! Du kan se ud over hele byen, og med forestillingen om hvordan borgen så ud i sin tid, kan der godt gå lidt tid med at forestille sig hvordan det hele egentlig så ud heroppe fra. 

Danmarks Borgcenter - Gåsetårnets Udsigt

Nede på jorden igen afsluttede vi vores besøg. Det begyndte at regne, og vi måtte videre. Men vi vidste - og ved - at vi vender tilbage, da vi ikke så det hele! Vi fik ikke hilst på Ridder John og set hans lager af udstyr, eller dystet mod ham i sværkamp. Vi kommer muligvis tilbage på en af de mange dage, hvor der er arrangementer og meget mere. Dette kan I læse mere om på www.danmarksborgcenter.dk og finde endnu mere inspiration til jeres besøg!

3 hurtige om Danmarks Borgcenter

1. Bliden kunne også skyde med bistader, døde dyr og krigsfanger, hvis der skulle spredes sygdom og rædsel blandt fjenderne!

2. I middelalderen var det Danmarks største kongeborg, og dækker et område på størrelse med 8 fodboldbaner!

3. Der var 9 borgtårne, 12 halvtårne og 770 meter lang ringmur!

 

Del denne side

Danmarks Borgcenter

Slotsuinen 1
4760 Vordingborg
Tlf.: +45 7070 1236
Mail: Send den her
www.danmarksborgcenter.dk 

Det synes gæsterne om Danmarks Borgcenter

Danmarks Borgcenter på TripAdvisor

4,5 i bedømmelse, mener anmelderne!

"Fantastisk museum, husk endelig at låne iPads!"

"Levende historiefortælling"

"Gode aktiviteter for børn og voksne"

Danmarks Borgcenter som turistinformation

Turistinformation v/Danmarks Borgcenter