”Bare du ikke vil spørge til mit blodtryk,” siger Henrik Hjortkær med et stort grin på telefonen, da vi ringer for at få en status.
Sammen med sin hustru Bente Bille står Henrik Hjortkær bag Thorsvang Samlermuseum og Spisested i Stege. Et museum, hvor man kan gå en tur gennem gamle butikker og værksteder og opleve stemningen fra dengang farfar var ung.
Gæsterne er ofte busselskaber med ældre danskere på tur – for eksempel arrangeret af Ældre Sagen, kommuner og diverse foreninger mv. Efter rundturen på samlermuseet, er der normalt hygge med spisning, kolde øl, smørrebrød og måske kaffe og hjemmebag. Men intet er længere normalt.
”Jeg vil ikke gøre det til en klagesang. Men vi er altså hårdt ramt,” siger Henrik Hjortkær.
”Heldigvis har vi været i branchen i 38 år, så vi er ikke helt nye i gamet. Men den er sgu’ lidt svær.”
Årsagen er Covid-19 og efterårets 2. bølge. Efter forårets nedlukninger og den gradvise genåbning i forsommeren, har den seneste nye delvise nedlukning, med begrænsede åbningstider og krav om mundbind på restaurationerne, betydet et smerteligt dejá vu.
Ældre Sagens udflugter er aflyst i 2020. Kommunerne sender ikke ældre borgere på udflugt, fordi de ældre er i højrisikogruppen. Og oveni kommer så, at andre kunder aflyser deres bryllupper, jubilæumsfester og lignende.
”Folk er jo skræmt og særligt nu med den 2. bølge kan vi mærke, at det har ramt os igen. Det her med mundbind og plastikhandsker ved buffeten, det ødelægger stemningen og hyggen. Så folk tænker, nej, det dropper vi,” siger Henrik Hjortkær.
Også Samlermuseets egne arrangementer – store fester i anledning af Mortens Aften, Julefrokoster mv., -hænger i en tynd tråd.
”Vi har egentlig en oktoberfest i kalenderen. Vi går lidt rundt om den varme grød, men vi er nok nødt til at aflyse den. Oktoberfest er lig med fællessang, dans, fadøl og højt humør. Det rimer bare rigtig dårligt med mundbind, og at du skal lukke klokken 22. Og jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at gå rundt og lege politibetjent over for gæsterne,” siger Henrik Hjortkær.
”Når vi kommer til julefrokosterne, så prøver vi at ændre det til dagsarrangementer, men det er rigtig svært. Men det er nok det sidste halmstrå, vi klynger os til.”
Thorsvang Samlermuseum og Spisested har stadig fem fastansatte på lønningslisten. Også selv om indtægterne i øjeblikket siver ud mellem fingrene.
”Vi gør alt, hvad vi kan, for at holde på medarbejderne. For hvis vi er nødt til at sende dem hjem, så er det jo ikke sikkert, de kan vende tilbage. Vi er jo ligesom et fodboldhold, hvor alle spillere er vigtige. Vi kan ikke lige skifte dem ud med nye folk fra gaden,” forklarer Henrik Hjortkær.