Stevns er på bæredygtig mission

18.8.2021
Foto: Destination SydkystDanmark

Bæredygtighed er vejen frem, mener de på Stevns. Her skal UNESCO Verdensarven sætte fut under de lokale partnerskaber og den bæredygtige udvikling af alt fra fødevarer til natur og design.

Af Simone Brandt Hald

Som indehaver af en ud af blot syv danske UNESCO-attraktioner sidder Stevns på en guldgrube uden lige. Det var et meteornedslag for næsten 66 mio. år siden, der skabte det lille tynde lag fiskeler, som i dag har gjort Stevns Klint berømt. Leret fortæller nemlig historien om Jordens dramatiske fortid.

Men økonomisk vækst kommer som bekendt ikke dumpende af sig selv. Derfor har Verdensarv Stevns og Stevns Erhvervsråd iværksat et partnerprogram, der skal skabe vækst gennem bæredygtige initiativer og lokale samarbejder. Til gavn for både turister, lokalsamfund og natur.

”Verdensarven skal fungere som løftestang for turismen på Stevns. Vi vil bruge verdensarven til at skabe en god og bæredygtig udvikling for hinanden og for Stevns. Idéen er UNESCOs. Det har nemlig vist sig, at hvis lokalområdet tjener penge på verdensarven, så bliver der også passet bedre på den. UNESCO kalder det bæredygtig turisme,” forklarer Eva Waldorff, der er projektkoordinator hos Verdensarv Stevns.

Foto:Frame & Work

Fra jord til bord

Partnerprogrammet er et tilbud til alle virksomheder, organisationer, kunstnere og foreninger om at være partner med verdensarven på Stevns. Og det har skabt grobund for nogle helt nye alliancer. Blandt andet har Konference & Hotel Klinten og Engvang Frugt indgået et fra jord til bord-samarbejde, som sikrer, at hotellets gæster hver dag får serveret friske råvarer direkte fra den stevnske muld. En langt bedre løsning for miljø og mennesker.

”Allerede i efteråret 2020 sagde vi på et netværksmøde, at 90 % af det, der kommer på tallerkenen hos os, skal være lokalt – og dét blev samlet op med det samme af gode folk som Annelise fra Engvang Frugt – og nu er vi i gang!”, fortæller Claus Pedersen, der er direktør på Konference & Hotel Klinten.

Sammen med andre lokale ildsjæle er de trådt ind i fødevarenetværket, som i første omgang har fokus på at sætte lokale råvarer på restauranternes menukort.

Foto:Frame & Work

Et stærkt netværk

Andre virksomheder på Stevns har lavet lignende samarbejder. Pia Frøslev driver det økologiske frilandsgartneri Urtopia på kanten af Stevns Klint, hvor der produceres urter, økologiske planter og te til lokale restauranter.

”I netværket omkring verdensarven er vi rigtigt gode til at bruge hinanden og hjælpe hinanden, og som iværksætter her på Stevns er der virkelig meget hjælp at hente fra de andre, der har prøvet det før, ” siger Pia Frøslev, der er en del af ”De vilde partnere” – en sammenslutning af naturvenner, der arbejder for at styrke områdets biodiversitet. Et helt naturligt fokusområde på Stevns, hvor sporene efter den store masseuddøen for millioner af år siden er til at se.

På det lokale bed & breakfast Tusindfrugt arbejder man intensivt med at styrke biodiversiteten med en stor frugtplantage i baghaven. Den kreative virksomhed Chalk Copenhagen fremstiller pastelkridt til kunstbrug med kridt fra det lokale brud, og langs vandreruten Stevns Klint Trampesti har en nyoprettet forening med bl.a. Traktørstedet Højeruplund, Rødvig Ferieby og Rødvig Kro & Badehotel stillet udlejningscykler til rådighed for turister og lokale.

Læs, hvordan du bliver en del af Verdensarvs partnerprogrammet her.