Staten støtter SydkystDanmark med ekstra midler til turismeprojekter

29.4.2021
Foto: Destination SydkystDanmark

Hele fire projekter er det lykkedes Destination SydkystDanmark, som dækker Stevns, Faxe, Næstved og Vordingborg kommuner, at få økonomisk støtte til fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Projekterne omhandler alt fra lokalt værtskab og bæredygtig outdoor oplevelsesudvikling til udvikling af gastronomievents.

Det var derfor en glad direktør i Destination SydkystDanmark, Martin HH Bender, der tirsdag kunne glæde sig over, at Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse havde valgt at støtte fire af de fem projekter, der var ansøgt om midler til.

”Det er helt klart et skulderklap, når Erhvervsfremmebestyrelsen også mener, at de projekter, vi har valgt at fokusere på fremadrettet, er af en sådan kvalitet, at de vil støtte op om det økonomisk. De fire projekter, vi har opnået støtte til, lægger sig tæt op ad vores nye strategi om Turismekollektivet og bæredygtig vækst, og det er også i destinationen og hos de mange turismeaktører, midlerne skal bruges til at udvikle og forædle vores stedbundne oplevelser og styrke værtskabet”.

Den samlede støtte til de to projekter, Destination SydkystDanmark er projektleder på, er op til 2,6 mio. kr. i alt. Destination SydkystDanmark er derudover medansøger på yderligere to projekter, som beløber sig på op til 7,8 mio. kr. Alle fire projekter løber over en treårig periode.

Styrkelse af det lokale værtskab

Et af projekterne er Autentisk Lokalt Værtskab på Sydsjælland & Møn, der har til formål at styrke turismens værdikæde og sætte fokus på det autentiske og helt lokale værtskab.

I projektet skal der etableres netværk for frivillige, lokale ildsjæle, og sammen med Professionshøjskolen Absalon og destinationens +60 turistinformationer ønsker Destination SydkystDanmark at tilbyde undervisning i godt værtskab.

Vi er meget glade for at være med i dette innovative projekt, der gentænker det centrale i turismen, nemlig værtskabet”, udtaler Jonatan Leer fra Absalon.

”Samtidig er der stor efterspørgsel på autenticitet og unikke, lokale oplevelser hos danske og udenlandske turister. Det er værdier, vi allerede er gode til at dyrke i Danmark og Region Sjælland, men som vi kan blive endnu bedre til”, slutter Jonatan Leer.

Udover uddannelsen er det ambitionen at udvikle en række events i samarbejde med turistinformationer og aktører, som allerede har givet positivt tilsagn om deltagelse i projektet. I alt deltager 9 centrale aktører og turismevirksomheder fra destinationen som medansøger på projektet.

Vi er vilde med naturen

Tiden med coronapandemi har i den grad skabt en bølge af nye turister i naturen. Det har attraktioner på bl.a. Møns Klint og Stevns Klint oplevet på nærmeste hold i 2020, og forventningen til den kommende sommer er den samme.

Derfor betyder det meget for VisitSydsjælland-Møn, at det andet projekt, der blev søgt støtte til Vild med Natur – bæredygtig outdoor oplevelsesudvikling – også er med på listen over de projekter, Erhvervsfremmebestyrelsen har valgt at støtte.

”Det seneste år har vi oplevet stigende interesse for de mange skønne områder, der er i den danske natur, og vi forventer, at denne tendens fortsat vil stige efter coronapandemien. Det kræver en langsigtet og bæredygtig udvikling af vores naturområder, hvor vi både skal skabe plads til og inspirere de mange forskellige brugere af naturen – turister såvel som borgere – og samtidig tage stærkt hensyn til naturbeskyttelse og lokale interesser”, siger destinationsudviklingschef hos Dansk Kyst- og Naturturisme, Jacob R. Kirkegaard Larsen, der er medansøger på projektet.

Udover Dansk Kyst- og Naturturisme er projektet også et samarbejde med naboerne i vest, Destination Sjælland.

”Vi glæder os til at samarbejde med SydkystDanmark og de andre turismeaktører om den bæredygtige oplevelsesudvikling i vores fantastiske natur. Vores gæster bruger begge destinationer og cykelruter, og vandreture går på tværs af destinationsgrænserne, derfor er det helt naturligt for os at løfte denne opgave sammen”, siger direktør Jens Müller fra Destination Sjælland.

Med fokus på outdooraktiviteter vil der blive set på metoder til måling af aftryk i naturen, ligesom der skal udarbejdes guides, som vejleder om bæredygtig adfærd. Projektet vil også indgå i partnerskaber om udvikling af rammerne for skiltning og infrastruktur i destinationen.

Udover de to nævnte projekter er Destination SydkystDanmark også medansøger på projektet Danmarks Maddestinationer og projektet Bæredygtige destinationer i praksis, som begge også opnåede støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmemidler.

Yderligere information

Værtskabsprojektet er søgt i samarbejde med Professionshøjskolen Absalon og følgende lokale aktører på Sydsjælland og Møn:

  • Slusehuset, Næstved
  • Quistgaarden Bed & Breakfast, Næstved
  • Næstved Turistforening, Næstved
  • Bogø Brød, Vordingborg
  • Østsjællands Museum, Stevns/Faxe
  • Museum Sydøstdanmark, Vordingborg/Næstved
  • Slangerupgaard, Faxe
  • House of Møn, Vordingborg

Naturprojektet er søgt i samarbejde med:

  • Destination Sjælland
  • Dansk Kyst og Naturturisme

I alt har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse valgt at uddele 60,6 mio. kr. til lokale og tværgående turismeprojekter, hvilket i praksis betyder, at 17 ud af 24 ansøgere tirsdag kunne glæde sig over ekstra midler til arbejdet med turismen i Danmark.

Projekterne er støttet af:

Erhvervfremmebestyrelsen