Udfordringen er, at kommunerne og destinationerne hver især kan have deres særlige fokusområder. Men med en overordnet plan kommer der en fælles retning.
”Pointen med planen for Sjælland og øerne er, at der kommer en retning og en enighed om, hvad det er, man egentlig vil med turismen, og om der er noget, man kan samarbejde om. Vi får sat fokus på, om der er noget, som hver kommune og destination kan gøre, som trækker i den samme overordnede retning, og vi finder de områder, hvor man kan gøre noget sammen og få en større effekt.”
Som eksempler, hvor det vil give mening med samarbejde, peger Claudia Rota Andersen blandt andet på campingpladserne:
”Det er en rejseform, der er under forandring og mange campingpladser lider. Det er en udvikling, vi ser over hele landet, men det er en særlig udfordring på Sjælland. Så der vil det give mening, at man går sammen og siger, ’det her må vi løse i fællesskab’.”
Et andet eksempel er, at de små kort-ferier eller weekend-get-aways – fx den romantiske parferie for københavner-parret. Her er der tegn på, at svenskerne har overhalet Sjælland og øerne.
”Der kan vi med udviklingsplanen foreslå, at vi på Sjælland skal blive bedre til at tilbyde noget til det her segment, der vil noget med kultur, gastronomi og forkælelse,” siger Claudia Rota Andersen.
”Så udviklingsplanen ser på to niveauer: Hvad er det, vi vil med geografien – hvilke gæster vil vi have – og er der nogle udfordringer, som vi bedst kan løse i fællesskab.”