Takeaway-generationen
Der er mange mulige forklaringer på, hvorfor danske unge vender tjenerfaget ryggen. En af dem er, at restaurationsbranchen igennem mange år har haft et blakket ry. Historier om kokke på coke og en hård jargon i køkkenerne har formentligt skræmt nogen væk. Og med god grund. Men det har ændret sig de sidste ti år, forsikrer køkkenchef Jonas Mikkelsen, der selv driver en moderne arbejdsplads. Så er der lønnen, men den er faktisk også gradvist blevet højere, beretter Marianne Kragh, der er uddannelseschef i Dansk Erhverv.
Ifølge hende hænger udviklingen også sammen med de unges madvaner. En generation for hvem intet er længere end et Wolt-bud væk.
”Mange børn og unge får maden bragt til døren, så de møder ikke den stolthed og faglighed, man oplever på en god restaurant. Eller også henter de takeaway på det lokale pizzaria eller shawarmasted, og der er ikke samme behov for en tjeners håndværk,” siger Marianne Kragh.
Læg dertil, at arbejdstiderne i branchen er svære at kombinere med et familieliv.
”Alle stopper, når de skal have familier. Eller også starter de i kantiner,” siger Jonas Mikkelsen fra Hotel Frederiksminde, og Rosa Bechmann stemmer i. Som barn måtte hendes kokke-mor hyre en barnepige til de sene aftentimer.
”Det er de færreste, der er tjenere for evigt. Jeg ser mig selv inden for det her fag mange år frem, så må vi se, om det er på gulvet eller mere administrativt senere hen, men det skal have med mad og vin at gøre,” siger den nyudklækkede tjener og foreslår, at man skruer lidt på arbejdstiderne, sådan at hver enkelt tjener arbejder færre timer ad gangen. Men det kræver en større stab af udlærte tjenere, man kan trække på.
Erhvervsuddannelse på skoleskemaet
Et godt sted at starte, hvis man vil have flere unge ind i tjenerfaget, er at gøre det mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse. Det mener både Jonas Mikkelsen, Rosa Bechmann og Marianne Kragh.
”Kun 5 procent vælger en erhvervsuddannelse i København, og halvdelen falder fra. Mange tænker, at lykken er gjort med en gymnasial uddannelse, men sådan behøver det ikke at være. Vi har en opgave med at få unges øjne op for erhvervsuddannelserne,” siger uddannelseschefen fra Dansk Erhverv, der erkender, at det endnu ikke er lykkedes at knække koden, selvom det har været forsøgt siden 00’erne.
Jonas Mikkelsen foreslår at sætte håndværksfag på skoleskemaet. At børn og unge rent faktisk præsenteres for erhvervsuddannelserne under deres skolegang, og så synes han, flere skoler og kommuner bør give plads til, at folkeskoleelever kan udforske deres interesser i skoletiden. Lige nu har Hotel Frederiksminde eksempelvis 12-årige Melissa, der drømmer om at blive kok, i praktik to dage om ugen. Hun går til dagligt i folkeskole på Møn i Vordingborg kommune, men har fået lov til at dyrke sin passion for mad de næste tre måneder.
For Rosa Bechmann handler det om, at forældre og politikere skal indse, at gymnasiet ikke er for alle.
”Det er ikke så sejt at vælge en erhvervsuddannelse, det har været et tabu alt for længe. Men det er faktisk rigtig fedt,” siger hun.
Det er ganske enkelt ikke så prestigefyldt at være tjener. Modsat at være kok. Landets kokke har på det nærmeste stjernestatus og hyldes med alt fra medaljer til fancy titler og madprogrammer i bedste sendetid.
”Det er aldrig tjenerne, der får omtalen. Kokkene bliver inviteret i Go’ Morgen Danmark, kommer på forsiden af magasinerne og får michelin-stjernerne. Men vi ville ikke have stjernerne uden gode tjenere,” understreger køkkenchefen fra Hotel Frederiksminde.
I Dansk Erhverv ærgrer uddannelseschef Marianne Kragh sig også over, at tjenerne står i skyggen af kokkene. Men det er der råd for.
”Der findes intet tv-program om at være tjener, og det er ellers den slags, vi ved, der virker. Se bare på konditor- og bagerfaget. Det ville være dejligt, hvis medierne også satte fokus på tjenerne, for der afholdes også mesterskaber for dem – for nylig blev Årets Tjener for eksempel kåret i Herning,” slutter hun.
Pssst… Workindenmark afholder jobmesse den 28. april, hvor hotel- og restaurationsbranchen matches med udenlandske jobansøgere. Læs mere her