Paneldebat på Nytårskonferencen 2020. (Foto: Christian Lindgren)

Her er de nominerede til Bedste Turismeinitiativ og årets Ildsjæl 2020

25.3.2021
Forfatter: Simone Brandt Hald
Foto: Christian Lindgren

En vaskeægte vandhund, en fugl føniks og en pop-up café. Det er noget af et line-up, der er nomineret i år. Hvem, tror du, løber med sejren? En jury kårer vinderne i starten af april.

2020 blev året, hvor Danmarks nye kunst- og kulturcentrum, Holmegaard Værk, slog dørene op. Det var også året, hvor Camp Adventure udvidede forretningen og kunne tilbyde overnatning i luksuriøse glampingtelte, og hvor Klinten Boattours gjorde det muligt at se UNESCO Verdensarv Stevns Klint fra vandsiden. Fælles for dem alle er, at de er blandt de nominerede til SydkystDanmarks Bedste Turismeinitiativ 2020.

Selvom det forgangne år har budt på udfordringer af en helt anden verden, har turismeerhvervet på Sydsjælland og Møn langt fra ladet sig slå ud. Tværtimod er nye initiativer spiret frem, og mere end nogensinde før står det soleklart, at nytænkning og omstillingsparathed er afgørende, når man arbejder med turisme.

Det er femte år i træk, at prisen SydkystDanmarks Bedste Turismeinitiativ uddeles, og turismeerhvervet har på vanlig vis haft mulighed for at indstille hinanden på kryds og tværs. Ifølge Carsten Rasmussen, der er bestyrelsesformand i VisitSydsjælland-Møn og en del af den jury, der skal tage stilling til, hvem der skal løbe med den ærefulde titel, er det igen i år et yderst stærkt felt, der er nomineret.

”Som samlet turistdestination er vi afhængige af, at nogen tænker ud af boksen og sætter nye skibe i søen, så vi kan gøre os positivt bemærket og skabe vækst. De lokale turismeinitiativer er et af vores stærkeste kort i kampen om turisterne, og de seks nominerede til prisen har det til fælles, at de på hver deres måde bidrager til at gøre SydkystDanmark til en attraktiv turistdestination,” siger Carsten Rasmussen.

I alt er seks turismeinitiativer på Sydsjælland og Møn nomineret, og for at komme i betragtning til prisen er det et krav, at man som virksomhed, organisation eller forening har sat initiativer i værk, der har skabt vækst og positiv omtale for destinationens turismeindustri. Hvad end det er ved at opruste med flere overnatningsmuligheder, ved at være bannerfører for en bæredygtig dagsorden eller noget helt tredje.

 

Lokale ildsjæle hyldes

Også de nominerede til prisen som SydkystDanmarks Ildsjæl 2020 er nu blevet offentliggjort. Blandt dem er Steen Bonke Sørensen, der arbejder for at gøre Stevns Klint til et hotspot for vandsportsentusiaster, og Arlette Walsøe og Toke Rosenkilde, der har forvandlet Hårbølle Havne Høker på Møn fra grillbar til hyggeligt samlingssted.

Det er fjerde gang, at den prestigefyldte Ildsjæle-pris uddeles, og den gives til en lokal frontløber, der med sin passion og ihærdighed har gjort en forskel for turismen i sit lokalområde såvel som for hele SydkystDanmark. Og der har været mange kompetente kandidater i spil til prisen.

”Det er så uhyre vigtigt med ildsjæle, der brænder for det, de laver, og for hele lokalområdet. Det er dem, der skaber de unikke, mindeværdige oplevelser, som får folk til at komme igen og igen og sprede ordet om det fremadstormende SydkystDanmark – det er guld værd,” siger bestyrelsesformand Carsten Rasmussen.

Normalt bliver vinderne hyldet på SydkystDanmarks årlige Nytårskonference, men som konsekvens af forsamlingsforbuddet er konferencen aflyst. I stedet bliver vinderne af de to turismepriser offentliggjort først i april på SydkystDanmarks hjemmeside og i pressen.

En jury bestående af Carsten Rasmussen (bestyrelsesformand i VisitSydsjælland-Møn A/S), Martin HH Bender (direktør i Visit Sydsjælland-Møn A/S), Kasper Larsen (Faxe), Charlotte Schwartzlose (Næstved), Ole Eskling (Vordingborg) og Claus Høgenhaug (Stevns) træffer den endelig afgørelse omkring, hvem der skal løbe med hæderen. Således er der en repræsentant for hver af SydkystDanmarks fire ejerkommuner.

De nominerede til SydkystDanmarks Bedste Turismeinitiativ 2020 er:

  • Hotel Frederiksminde
  • Holmegaard Værk
  • Camp Adventure Glamping
  • Klinten Boattours
  • Café Mad og Ro
  • Rosenfeldt Gods

 

De nominerede til SydkystDanmarks Ildsjæl 2020 er:

  • Rasmus Evind, formand for Præstø Handels- og Erhvervsforening
  • Henrik og Anne Grete Quistgaard Pagh, Quistgaarden
  • Steen Bonke Sørensen, LimeLight
  • Peder Spandet, Næstved Automobilmuseum
  • Kit Kjølhede & Claus Krüger, Hesede Hovedgård
  • Arlette Walsøe og Toke Rosenkilde, Hårbølle Havne Høker

 

Derfor er de nomineret 

SydkystDanmarks Bedste Turismeinitiativ 2020:

Hotel Frederiksminde

De trak overskrifter i hele landet, da de hev en Michelin-stjerne til Sydsjælland tilbage i 2016, og i 2020 er de for 5. år i træk at finde i den prestigefyldte Michelinguide, der bedst kan betegnes som restaurationsbranchens superliga. Som om en stjerne i verdens mest anerkendte restaurantguide ikke var nok, har Hotel Frederiksminde som én ud af blot 11 danske restauranter i 2020 fået tildelt Den Grønne Femkløver – et hædersmærke, der gives til køkkener, som har et ekstraordinært bæredygtigt fokus. I 2020 etablerede Hotel Frederiksminde og Idrætshøjskolen Bosei en fælles køkkenhave, som forsyner både storebror Frederiksminde og lillebror Rønnede Kro med lokale råvarer. En i øvrigt langt fra uvæsentlig lillebror, der i 2020 var nomineret til Årets Landevejskro. Mindeværdig-familien, som de kalder sig, har længe været frontløbere, når det kommer til at sætte destinationen på landkortet som en bæredygtig sværvægter og tiltrække madentusiaster fra nær og fjern.

 

Holmegaard Værk

I 2020 slog Holmegaard Værk dørene op til Danmarks nye centrum for kunst og kultur, og det vakte stor international interesse. Et tv-indslag fra museet gik viralt, og mere end 200 millioner mennesker fra hele verden så med. Efter mere end et årti med slukkede ovne, er de stolte, gamle håndværkstraditioner atter blevet vækket til live i Holmegaard takket være et dedikeret team af glasmagere og lokale kræfter. Det kunne end ikke Corona sætte en stopper for. Talentfulde glaskunstnere puster liv i håndværket, og museets mange hyldemeter proppet med glas i alle afskygninger fortæller historier om vores fælles fortid – og fra glasværkets storhedstid i 50’erne og 60’erne, hvor alt fra sildeglas til vinkarafler havde et Holmegaard-stempel i bunden. Holmegaard Værk viderefører Næstved-egnens stærke kunstarv og cementerer området som kunsthåndværkets holdeplads. Enhver pasteltilhænger vil dåne over museumsshoppens håndlavede champagneglas, og ja, selv den tilhørende smørrebrødsrestaurant er et besøg værd. Holmegaard Værk bliver utvivlsomt en vigtig turistattraktion for destinationen mange år frem.

 

Camp Adventure Glamping

Det er umuligt at misse det 45 meter høje spiralformede mesterværk. Skovtårnet har fået besøgende og arkitekter verden over til at falde på halen. Men hvorfor stoppe der? I 2020 gjorde Camp Adventure det også muligt at glampe i de sydsjællandske skove. De luksuriøse telte kan bruges året rundt, er udstyret med badekar, køkken og dobbeltseng med kig til himmel og trækroner og er indrettet med Camp Adventures helt særlige blik for æstetik. Selvom prisen ligger i den dyre ende for at overnatte i de nye glampingtelte, har der nærmest været udsolgt fra dag et. Det vidner om et støt voksende publikum af danske og internationale livsnydere, der skriger på luksus, og dem har Camp Adventure godt fat i. Etableringen af de nye glampingtelte bidrager desuden med flere overnatningsmuligheder, som er et vigtigt greb i arbejdet med at tiltrække flere turister til destinationen.

 

Klinten Boattours

Som UNESCO-stemplet Verdensarv er Stevns Klint et af destinationens helt store trækplastre og med åbningen af Klinten Boattours i sommeren 2020 blev det igen muligt for turister at besigtige klinten på helt nært hold fra vandsiden. Klinten Boattours stævner ud i en såkaldt pontoon-båd fra Rødvig Havn, forbi Boesdal kalkbrud og endelig Højerup kirke på kanten af klinten. I højsæsonen kan gæster flere gange dagligt lade sig fragte ud til det tynde lag af fiskeler, der gemmer på historien om dinosaurernes uddøen for mange millioner af år siden, men Klinten Boattours lægger også gerne dæk til private arrangementer som eksempelvis familieture og bryllupper. 2020 har været en bragende succes med udsolgte afgange på stribe, og gæsterne har kvitteret med en toprating på Tripadvisor. Faktisk har Klinten Boattours fået udmærkelsen Travellers Choice, der udelukkende tilfalder virksomheder, som konsekvent får gode anmeldelser og hører til blandt de bedste ti procent på Tripadvisor.

 

Café Mad og Ro

Under Coronakrisen er danskerne valfartet ud i naturen som aldrig før. På Stevns har særligt Stevns Fyr været en velbesøgt attraktion det seneste år, men i starten kunne de mange outdoor-gæster hverken få vådt eller tørt. Det fik den lokale kok Jens Hansen dog hurtigt lavet om på. Han så nemlig sit snit til at åbne pop-up caféen Mad & Ro, der langer både kaffe, smørrebrød og dunser over disken – alt sammen så vidt muligt lavet fra bunden med lokale råvarer. Café Mad & Ro er en fantastisk ambassadør for stevnske råvarer og har med pop-up cafeen skabt en blændende succes. Sammen spiller vi hinanden gode, synes initiativtagerens mantra at være, og det er i den fællesskabsånd, at Café Mad og Ro er skabt.

 

Rosenfeldt Gods

Naturen har mange steder trange kår, men i Vordingborg kommune får den nu mere plads. Rosenfeldt  er nemlig gået sammen med EU og Miljøstyrelsen og Vordingborg Kommune om et storstilet naturprojekt. Rosenfeldt har solgt dyrkningsrettighederne på 110 hektar langbrugsjord på Knudshoved Odde, som skal omdannes til uberørt, vild natur til gavn for både natur- og dyreliv og naturglade turister. Foruden vandhuller, strandeng og blomstrende bakker skal der gå græssende vilde heste rundt i området, og så skal der etableres afmærkede stisystemer, som kan blive til naturskønne gå- og vandreruter. Naturprojektet skal bl.a. beskytte en række truede padde-arter, sjældne fugle og styrke vådområdets biodiversitet. Det EU-finansierede projekt er et vigtigt skridt mod at gøre Vordingborg-området grønnere og dermed tiltrække flere outdoor-elskende turister. Projektet er blevet til i et nært samarbejde med Vordingborg Kommune

 

SydkystDanmarks Ildsjæl 2020:

Rasmus Evind,

Formand for Præstø Handels- og Erhvervsforening mm.

Rasmus Evind er eventmand til fingerspidserne. Som formand for Præstø Handels- og Erhvervsforening, City Manager i Vordingborg kommune og bestyrelsesmedlem i Vordingborg Erhverv har han sat sit tydelige aftryk på området med sit store engagement og sine mange ideer. Den tilbagevendende årlige begivenhed Fransk Forår, som er blevet lidt af et tilløbsstykke, er bare ét af de vellykkede projekter, Rasmus er involveret i, men også en Litteraturfestival, den historiske festival Gyldne Dage og et cykelevent har han på tegnebrættet i Præstø. Rasmus er pragteksemplet på en ildsjæl, der med sine klare visioner formår at løfte en hel by til nye højder.

Henrik og Anne Grete Quistgaard Pagh,

Quistgaarden

Få går all in på økologi som Henrik og Anne Grete Quistgaard Pagh, der står bag Quistgaarden. Mellem 90-100 procent af den mad, der serveres på det charmerende Bed & Breakfast, er økologisk, og derfor er de blevet belønnet med Det Økologiske Spisemærke i guld, som er en statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder. Foruden Bed & Breakfast tilbyder Quistgaarden også wellness med vildmarksbad og hjemmelavede ansigtsmasker, og så har de påtaget sig opgaven som turistinformation. Henrik og Anne Grete gør ingenting halvt og kigger konstant mod nye, innovative horisonter.

Steen Bonke Sørensen,

LimeLight

Steen Bonke er en ildsjæl i ordets bogstaveligste forstand. Hans passion for boardsport har bragt ham til farvandet omkring Stevns Klint, som han har store ambitioner om at gøre til et mekka for vandsportsentusiaster. I LimeLight Club kan vandhunde i alle aldre prøve kræfter med surf, SUP og andre former for boardsport, og til sommer skal Rødvig for første gang være vært ved Danish SUP Tours. På Steens initiativ. Han har på imponerende vis gjort Stevns til et hotspot for vandsportsentusiaster og arbejder målrettet på at tiltrække andre surf- og vandsportsevents. Den slags visionært udsyn har det med at sprede sig som ringe i vandet og sætter et positivt aftryk på hele destinationen.

Peder Spandet,

Næstved Automobilmuseum

Peder Spandet er det, man vil kalde en vaskeægte samler. Han er tidligere autoophugger og indehaver af Danmarks største privatejede automobilsamling med 170 gamle køretøjer under samme tag – plus det løse. Hver og en håndplukket af autoophuggeren selv. Peder har om nogen benzin i blodet, og gennem en menneskealder har han skabt Næstved Automobilmuseum, der har udviklet sig til et slaraffenland for bilentusiaster fra nær og fjern. Derudover løfter Peder på fornemmeste vis opgaven som turistinformation, og så har han formået at samle et stærkt frivilligt fællesskab omkring museet, og på den måde gjort de smukke, gamle slæder til allemandseje.

Kit Kjølhede & Claus Krüger,

Hesede Hovedgård

De kvittede topjobbene i København og rykkede teltpælene op for at udleve drømmen om at stå i spidsen for et Bed & Breakfast nær Gisselfeld, men Hesede Hovedgård er så meget mere end det takket være ægteparret Kit Kjølhede og Claus Krüger. På Hesede Hovedgård bliver tanke nemlig til handling. Bladene fra det 200 år gamle gingko biloba-træ i haven bliver brugt til ginproduktion, dagligstuen er forvandlet til kunstgalleri med Kits værker på væggene, mens Claus’ kærlighed til gode vine skinner tydeligt i igennem, når han afholder vinsmagninger. Sammen har parret skabt et fantastisk fristed med kvaliteten i højsædet, og så er de dybt engageret i arbejdet med at gøre Gisselfeld til en destination i særklasse.

Arlette Walsøe og Toke Rosenkilde,

Hårbølle Havne Høker

Fra grillbar til samlingssted. Sådan kan Hårbølle Havne Høkers forvandling bedst beskrives. Arlette Walsøe og Toke Rosenkilde er initiativtagerne bag den kombinerede købmandsforretning og café, der serverer god kaffe og sandwiches lavet på lokale, økologiske råvarer, og som tilmed går i front, når det kommer til at fremme fællesskabet af lokale producenter og kunsthåndværkere på den driftige ø. Med lokalsamfundets opbakning har Arlette og Toke sparket liv i den gamle havn på Vestmøn, der hver sommer byder sommerhusgæster og lystsejlere i hobetal velkommen til øen. Og hvilken velkomstkomite, Arlette og Toke er!