Surdejsbrød, quinoabøffer og biodiversitet. Igen i år bød Madens Folkemøde på spændende indslag og debatter fra gastronomiens verden, og Destination SydkystDanmark var naturligvis på pletten med både branchestand og debatarrangement på Engestofte Gods nær Maribo med direktør Martin HH Bender som moderator. Dagens paneldeltagere var Jonas Mikkelsen, der er køkkenchef på michelin-restauranten Frederiksminde i Præstø, Ulrik T. Jørgensen, der er indehaver af Søllestedgaard Gods og chefkonsulent Martin Jørgensen fra Dansk Erhverv.
Selve debatten kredsede især om gastronomien i de danske landdistrikter, hvor vejen fra jord til bord er ultrakort. Om mindre end ti år står en ny Femern-forbindelse, der skal forbinde Nord- og Sydeuropa, klar, og så bliver efterspørgslen på kvalitetsmad og grøn gastronomi efter alt at dømme endnu større, for allerede nu lever hver 10. tysker vegetarisk, indleder Martin HH Bender.
Ifølge michelin-kokken Jonas Mikkelsen har gastronomien uden for storbyerne fået et gevaldigt løft de senere år. Selv sætter han en ære i at lave mad af lokale, bæredygtige råvarer, der lige er hevet op af restaurantens egen køkkenhave, som en landmand er ansat til at passe.
”Man kan remse op i flæng, hvor mange gode restauranter der ligger uden for København nu sammenlignet med for ti år siden”, siger han under debatten.
Det øvrige maddanmark rider på en gastro-bølge ført an af storbyerne København, Aalborg og Århus, supplerer Martin HH Bender. For nylig fik Noma sin tredje michelin-stjerne og skrev sig dermed ind i historiebøgerne som en af verdens helt store gastronomiske fyrtårne.
”Danmark er madland nummer ét i verden lige nu. Niveauet er så uhyggeligt højt. Jeg vil hellere lægge mine penge på en god bistro i Aalborg end på en michelin-restaurant i Rom,” siger Jonas Mikkelsen og tilføjer, at vi her til lands sagtens kan mænge os med lande som Spanien, Italien og Frankrig, der årligt tiltrækker massevis af gastro-turister.