BonBon-Land

BonBon-Land: Den frække dreng i klassen fylder 30 år

5.4.2022
Forfatter: Simone Brandt Hald
Foto: Mads Tolstrup

BonBon-Land er meget mere end en forlystelsespark. Det er et univers, en turistmagnet og en institution i hjembyen Næstved. Vi ser tilbage på 30 år med Henry Hundeprut og serverer et par nyheder og (røver)historier fra forlystelsesparken, der fra start gik sin helt egen vej.

Der var engang en slikbutik i Holme Olstrup, som fik vokseværk.

Sådan kan man meget passende indlede eventyret om Michael Spangsbergs slikimperium, der med lynets hast udviklede sig til en af Danmarks mest populære forlystelsesparker op gennem 90’erne.

I årtier har Henry Hundeprut, Åge Mågeklat og alle de andre kendte figurer tryllebundet familiens yngste, og i år kan BonBon-Land fejre 30-års fødselsdag. Men i parkens første leveår var der ikke meget andet end et par vandcykler i en andedam. Hurtigt kom den første og nok også mest ikoniske rutsjebane dog til: nemlig Hundeprutten.

”Spangsberg ramte den lige i røven. Der gik ikke længe, før BonBon-Land var et etableret sommerland,” fortæller Lars Fahlmann, der i dag er direktør i BonBon-Land.

”Han ramte noget i tiden med både bolsjer og park. Man skal huske på, at dengang var Kongen af Danmark og Althea de mest almindelige bolsjer, men det fik han lavet om på med sine hundeprutter, mågeklatter og babser. Den var ikke gået i dag. Der er vi blevet for regelrette og politisk korrekte, men dengang gik de frække ord rent ind. Det er de samme figurer, der lever den dag i dag, og som vi fortsat lever højt på,” siger direktøren og fortæller, at BonBon-Land har en kendskabsgrad på hele 96 procent i Danmark. Det er få forundt.

Historien vil det, at det var Spangsbergs søn, der navngav hundeprutterne. Da han blev spurgt, hvad han syntes om sin fars nye bolsjer, sagde han, at de lignede hundeprutter.

Spangsberg var en helt særlig skikkelse i BonBon-Land, fortæller Vibeke Tejlmand, der i dag er turismeservicechef i Destination SydkystDanmark, men var nyansat turistassistent tilbage i 1992, da BonBon-Land slog dørene op. Næstved Turistbureau havde en stand i forlystelsesparken, og herfra observerede den unge turistassistent, at direktøren ikke var for fin til at tage fat.

”Han gik gerne en runde i parken et par gange om dagen for at samle skrald op. Han gik virkelig op i, at der skulle se ordentligt og præsentabelt ud, og det gennemsyrede stedet,” fortæller Vibeke Tejlmand fra Destination SydkystDanmark.

 

BonBon-Land

Foto:Mads Tolstrup

Næstved på danmarkskortet

År efter år blev forlystelser føjet til parken. Vandrotten i 1995, Bæverrafting i 1998, Vild-Svinet i 2003 og Svend-Svingarm i 2010. Men siden da har der været noget længere imellem de helt store investeringer.

”Det er ikke givet, at folk vælter ind, bare fordi man bygger nyt. Det handler også om at holde fokus på og promovere alt det, vi allerede har,” som Lars Fahlmann siger.

Men der er selvfølgelig nyt på tegnebrættet her i det 30. fødselsdagsår. Parken får en stor legeplads med en otte meter høj Henry Hundeprut, man kan kravle indeni og rutsje ud af. Sørøverstien får en opgradering, og der skal skydes togrøvere i det nye westerninspirerede lasergame Prærie Expressen, hvor man kan konkurrere mod hele familien om at blive den bedste skytte. Derudover får forlystelsesparken et stort fødselsdagsshow, som en af de ansatte skriver og instruerer. Showet er baseret på de kendte figurer, men i år bliver også Søren Skildpadde og Leonora Leofart føjet til flokken.

På selve åbningsdagen kommer det heller ikke til at gå stille for sig, afslører BonBon-Lands direktør. Bagedyst-darlingen Micki Cheng kommer for at lave bingoshow, og den lokale bager i Fensmark leverer lagkage til 2.000 mennesker.

”Lagkagen er så stor, at den kommer i flere dele og samles her,” siger Lars Fahlmann.

Når parken åbner for sæsonen i slut april, er Næstveds borgmester også på pletten. Det har han været i alle 11 år, hvor han har siddet på posten.

”Da mine børn var små, syntes de, det var sjovt at stå på den rigtige side af hegnet, når deres far skulle klippe snoren og åbne BonBon-Land. De andre børn måtte vente pænt i køen. Den ene dag om året var det et ret sejt arbejde, deres far havde,” griner Carsten Rasmussen og fortæller, at BonBon-Land har været guld værd for Næstved og hele Sydsjælland gennem de sidste 30 år.

”Der er rigtig mange danskere, der har lært Næstved at kende gennem BonBon-Land. BonBon-Land er et stort aktiv for byen,” siger borgmesteren, der også er bestyrelsesformand i turistorganisationen Destination SydkystDanmark.

Inden for de seneste fem år er BonBon-Land blevet omringet af to nye topattraktioner, nemlig Holmegaard Værk og Skovtårnet, og til sammen tiltrækker de tusindvis af besøgende til Sydsjælland hvert år. Det smitter også af på det øvrige turismeerhverv i området, forklarer Carsten Rasmussen.

”Det er klart, at når man har så mange familievenlige aktiviteter samlet et sted, så bliver det lettere at tiltrække turister og få dem til at blive. De lejer måske et sommerhus på Enø, spiser på restaurant, og mor skal sikkert også have en bluse med hjem fra en af butikkerne i midtbyen.”

Men generelt mangler der overnatningsmuligheder for børnefamilier i Næstved. Det nævner både Carsten Rasmussen og Lars Fahlmann. Campingpladsen De Hvide Svaner i Karrebæksminde og Feddet Strand Resort i Faxe Bugt huser en del af de besøgende, også de udenlandske gæster. Men behovet for kapacitetsudvidelse – særligt i Næstved – er stort.

 

Slikkepindens comeback

Børn af 90’erne og deres forældre husker nok især den helt specielle atmosfære i BonBon-Land. Her var liv og glade dage, og familien kunne have køletasken med kolde drikkevarer og madpakker med. Når ungerne havde brug for et hvil, blev de fragtet rundt i små trækvogne, og når duften af sukkersød bolsjemasse spredte sig på pladsen, stimlede store og små sammen foran bolsjeværkstedet.

Dengang var bolsjekogeriet et af de helt store trækplastre, men da slikproduktionen blev frasolgt i 00’erne til Toms, var det pludselig også slut med slikkepindeværkstedet, som ellers var lidt af en publikumsfavorit. Men i år bliver der skruet op for nostalgien, når BonBon-Land genopliver bolsjeriet med Møn Bolcher i spidsen. En lokal virksomhed, der har haft vind i sejlene med deres håndlavede kvalitetsbolsjer. Og fra i år er de så også at finde i BonBon-Land, hvor børn kan modellere deres egen slikkepind ud af blød bolsjemasse.

”Dem, der var børn i 90’erne, er selv blevet forældre nu, og vi tror, de vil elske at tage deres børn med i BonBon-Land og sige: Her stod mor selv engang og lavede sin egen slikkepind,” siger Lars Fahlmann om initiativet.

BonBon-Land

Foto:Mads Tolstrup

Unikt DNA

Lars Fahlmann har siddet i chefstolen siden 2020, hvor den forhenværende direktør Mattis Willms pludseligt gik bort. Tiden derefter, som også var præget af corona, var et af de mere dystre kapitler i forlystelsesparkens ellers så muntre historie. Det gik hårdt ud over omsætningen.

”Det var en meget intens periode, og det fik os til at rykke tættere sammen i bussen og gjorde os stærkere som organisation,” fortæller han.

Heldigvis vendte udviklingen. 2021 blev et særdeles godt år i forlystelsesparken. Restriktionerne blev lempet, og danskerne holdt i stor stil sommerferie herhjemme. Langt størstedelen af BonBon-Lands besøgende har dansk pas, men også svenskere og tyskere finder vej til Holme Olstrup. I år forventer direktøren nogenlunde samme publikumstal som sidste år.

Men hvad så når vi kigger 10 år ud i fremtiden?

Spørger man Lars Fahlmann, er DNA’et det samme. BonBon-Land skal holde fast i de sprælske farver og skæve dyrefigurer, som adskiller dem fra konkurrenterne og har gjort dem til en af landets hyggeligste familieparker. ”BonBon-Land er ikke bare et sommerland, det er et univers,” som direktøren formulerer det.

”Vi har gang i noget RIGTIGT spændende, men det er for tidligt at fortælle om endnu,” siger han på spørgsmålet om, hvad ambitionerne for forlystelsesparken er på den lange bane. Så stay tuned.

Dengang i 1992, hvor BonBon-Land endnu blot var en miniputpark på en græsmark, indrømmer Vibeke Tejlmand, at hun tænkte ”lad os nu se, om det bliver til noget”. Her 30 år senere er der ingen tvivl: Der er skideskægt i BonBon-Land – og parken blev en turistmagnet for hele Sydsjælland.